gulai tempoyak khas sumatra sedapp


bro.

bila anda reding atau sekedar jalan jalan ke daerah sumatra janan lupa nyicipin gule tempoyak di jamin.. sensasinya wah… *bagi yang doyan ama duren..

ni resepnya…..

bahan-bahan
10 ketul ikan patin (saiz sederhana)
3 ulas bawang merah (jangan terlalu
banyak,nanti kurang sedap)
1 cm kunyit hidup (jika itiada, boleh
guna serbuk kunyit)
5 cm lengkuas
3 kuntum bunga kantan (saiz
sederhana)
15 tangkai cili padi ( jika tidak mahu
pedas,boleh kurangkan )
10 tangkai daun kesum
3 keping asam gelugur @asam
keping
5 sudu tempoyak ( lagi banyak, lagi
sedap dan kuahnya pekat )
air secukupnya ( untuk kuah banyak,
masukkan air banyak )
garam secukup rasa
3 batang serai
Cara-cara
1. Basuh ikan patin hingga bersih.
(Basuh dan rendam dengan limau
nipis, asam gelugur/asam keping
dan tepung gandum selama sejam
untuk menghilangkan hanyir. Buang
duri/bisa ikan patin yg ada dekat
insang semasa basuh ikan.)
2. Tumbuk bawang merah, kunyit
hidup, lengkuas dan cili api hingga
lumat. serai diketuk.
3. Masukkan air secukupnya di dalam
periuk dan masukkan serai, bahan-
bahan yang telah ditumbuk tadi
bersama dengan tempoyak serta
asam gelugur. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan satu persatu. ( Hati2,
tekstur isi ikan patin lembut)
5. Selepas itu, masukkan bunga kantan,
daun kesum dan masukkan garam
secukup rasa.
6. Biarkan mendidih di atas api yang
sederhana. Bila kuah pekat, bolehlah
diangkat dan dihidangkan.
7. Enak dimakan ketika ikan patin gulai
tempoyak ini masih panas.
Saiz Hidangan : 4 -5 Orang
Sumber resipi : MyResipi

selamat mencoba…..

11 Comments

  1. terjemahanya…

    siaokan ikan patin 5potong
    santan..
    2ons tempoyak(duren di asamkan)
    bumbudapur lengkap + kunyit.

    semua bumbu di haluskan
    masukkan ke santan dan rebus hingga mendidih masukkan ikan dan tempoyak… jangan lupa daun sereh

    aduk hingga ikan matang….

    wis siap dipun dahar kalian sekul anget..

    Suka

Monggo urun rembug.